ögrenci

Programa Giriş Esasları

 

SAĞLIK FİZİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

 

GENEL BİLGİ

Medikal Fizik Anabilim Dalı,  Sağlık Fiziği Programı,  İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programı normal lisansüstü öğretimin bitimini takiben ve/veya yaz aylarında yapılan lisansüstü öğretimdir. Programın amacı, Sağlık Fiziği alanında birinci öğretim programlarına değişik nedenlerle katılamayan öğrencilere, ilgili alanda bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazandırmak ve var olan bilginin hastane ortamında uygulanarak nasıl kullanılacağını öğretmektir.

Bu program toplam 30 krediden az ve 45 krediden fazla olmamak üzere en az 10 ders ve Dönem Projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisizdir. Öğrencinin alacağı derslerin en çok üç tanesi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir. Öğrenci, danışmanın ve anabilim dalı kurulunun önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla diğer üniversitelerden ve/veya üniversitedeki diğer enstitülerden de dersler alabilir.

Tezsiz ikinci öğretim Yüksek Lisans Programının tamamlama süresi en fazla sekiz yarıyıldır. Kredili derslerini ve Dönem Projesini başarıyla tamamlayan Tezsiz Yüksek Lisans öğrencisine Yüksek Lisans diploması verilir. Yüksek Lisans diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu Enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı bulunur. Ayrıca adayların Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Yüksek Lisans Programı öğrenci kabul esaslarında belirtilen nitelikleri taşımaları gerekmektedir (Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği)

YÖNETMELİK

Konuya ilişkin kurallar Çukurova Üniversitesi İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programları Yönetmelik ile düzenlenmiştir. Yönetmelik http://sbe.cu.edu.tr/yonetmelik.asp adresinden ulaşılabilir.

 

 

PROGRAMLARA BAŞVURU

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Medikal Fizik Anabilim Dalı Sağlık Fiziği Programına yapılacak Tezsiz İkinci Öğretim Yüksek Lisans başvurularında, başvuran adayların, Fen-Edebiyat veya Mühendislik Fakültelerinin Fizik Lisans, Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Nükleer Enerji Mühendisliği ve/veya Nükleer Fizik Mühendisliği Bölümlerinden mezun olmaları veya Mühendislik Fakültelerinin Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği veya Makine Mühendisliği Bölümlerinden olup Fizik Bölümünde yandal  veya çift anadal yaparak mezun olmuş olmaları  gerekmektedir.

Sağlık Fiziği programı İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programına kabul koşulları Üniversite Senatosu tarafından kabul edilen yönetmelikle belirlenmiştir. Kabul koşulları, öğrencilerin izin durumları, başarı ve mezuniyet koşulları yönetmeliklerde verildiği gibidir. Yönetmeliğe göre İkinci öğretim Sağlık Fiziği Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvuruda ALES ve YDS (Yabancı Dil Sınavı) koşulu aranmaz. Öğrencinin lisans mezuniyetindeki not ortalaması ve yapılacak mülakatta alacağı başarı notuna göre öğrenciler başarı sıralamasına sokulur. Başvurular Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anabilim Dalı Başkanlığınca değerlendirilir.

Başvuru Tarihleri

Güz dönemi ve Bahar dönemi için başvuruların başlama tarihi  https://enstitubasvuru.cu.edu.tr/ Online olarak belirlenmiştir. Başvuru ücretsizdir.

Sınav Tarihi, Yeri ve Saati

Sınav Tarihi, Sınav yeri ve Saati web sayfasında duyurulacaktır.

Özel Öğrenciler

İkinci öğretim tezsiz yüksek lisans programları özel öğrencileri de ilgili programın saat başına belirlenen ücretini öderler. Özel öğrenciler bankaya ödeme yapmadan önce Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı/ Başvuru Ofisine giderler. Bu birimden, bankaya ödeme yapabilmek için bir talimat yazısı alırlar. Bu talimat yazısı ile bankaya giderek, ilgili görevlinin vermiş olduğu banka ve hesap numarasına ders ücretlerini öderler. Özel öğrenciler kayıt için gerekli evrakları ve banka dekontunun bir kopyasını Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı/ Başvuru Birimi'ndeki görevliye teslim ederler. Banka dekontunun aslı ve bir kopyası ayrıca ilgili programın enstitü sekretaryasına teslim edilir. Başvurulara kabul normal ders kayıtları tamamlandıktan sonra açılan derslerden seçmek kaydıyla olur.

 

KATKI PAYININ ÖDENECEĞİ BANKA VE HESAP NUMARASI

3843 sayılı YÖK kanununa göre, ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans programları isteğe bağlı ve paralı olup, yatırılan öğrenim ücreti Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca kredi olarak verilmez ve katkı payı muafiyeti söz konusu değildir. Saat başına katkı payı miktarları, banka hesap numaraları aşağıda verilmektedir.

Katkı paylarının tamamı bir seferde ödenir. Taksitlendirme yapılmaz.

Ödeme sırasında program adı mutlaka belirtilmeli ve dekonta yazdırılmalıdır.

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Medikal Fizik Anabilim Dalı Sağlık Fiziği Programı İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Hesabı:

İŞ BANKASI BALCALI ŞB: DEĞİŞECEK 6010 221349 Nolu hesap.

MEZUNİYET

Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan yüksek lisans öğrencisine Yüksek Lisans Diploması verilir. Yüksek Lisans Diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu Enstitü Anabilim Dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

SAĞLIK FİZİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI İÇİN KAYIT YÖNTEMİ

Öğrenci numaraları, evrak teslimi, evrak onayı, öğrenci kimlik kartı, öğrenci şifresi, akademik danışman, etkileşimli kayıt, danışman onayı, kayıt yenileme konuları "LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA YENİ KABUL EDİLEN ÖĞRENCİ KAYITLARI" başlığı altında Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün web sitesinde (http://www.sbe.cu.edu.tr) belirtilmiştir.

Katkı payı ödemeleri

İkinci öğretim programlarında katkı payı ödemeleri "saat" başına yapılır. Kredisiz dersler (KLİNİK Uygulamalı Dönem Projesi) için (0) kredi üzerinden işlem yapılır. Öğrenciler (Sağlık Fiziği Tezsiz Yüksek Lisans Programına devam etmekte olan ve yeni kabul edilenler) dersi veren programın saat başına belirlenen ücretini ilgili banka hesap numarasına öderler. Etkileşimli kayıtlar sırasında öğrenciler alacakları ders kadar ödeme yapmak zorundadırlar. Ödeme sırasında program adı mutlaka belirtilmeli ve dekonta yazdırılmalıdır. Banka dekontunun aslı ve bir fotokopisi öğrenci tarafından enstitüdeki ilgili programın sekretaryasına teslim edilir. Program sekretaryası öğrencilerin dekontlarını (banka hesap numarasını ve ödeme miktarını) kontrol eder. Cezalı ödeme süresi bitiminde, kayıt ücretini ödemeyen veya eksik ödeyen öğrencilerin kayıtları iptal edilir.

İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans öğrencileri için ödemeler saat bazında hesaplanacaktır. Yani, öğrencilerin almış oldukları her bir ders kaç saatlik ders ise öğrencinin programına göre ödemesi gereken saat bazında toplam katkı payı kontrolü yapılacaktır.

Ders seçimleri

Öğrenciler (programlara devam etmekte olan ve yeni kabul edilen) danışmanlarına giderek zorunlu ve seçmeli dersleri için tercih formlarını doldurarak danışmanlarına teslim ederler.

Kayıt yenileme

Öğrenciler yönetmelik gereği her dönem kayıtlarını yenilemek durumundadırlar. Kayıt yenileme işlemi, katkı payı ödeme, ders kaydı ve danışman onayını içerir.

Başvuru için Gerekli Belgeler

Aşağıda belirtilen belgeler başvuru için istenen belgelerdir. Medikal Fizik Anabilim Dalı Sağlık Fiziği Yüksek Lisans Programına kabul edilen öğrencilerin “Evrak teslimi” kesin kayıt tarihlerinde, Öğrenci İşleri Birimi tarafından istenen belgeleri tekrar hazırlayarak teslim etmeleri gerekmektedir.

1. Başvuru Formu: İnternetten alınan çıktının üzerine bir adet fotoğraf yapıştırılarak teslim edilen formdur.

2. Not Çizelgesi/Transkript: Okul ya da noter onaylı olmalıdır.

3. Başvuru sırasında mezun durumunda olmayan fakat sınava gireceği tarihte mezun durumunda olacak adayın bu durumu kanıtlayıcı okul onaylı belgeyi sunması gerekmektedir.

4. 2 Adet Referans Mektubu: Sağlık Fiziği Anabilim Dalı tarafından istenmektedir. Lütfen Başvuru Koşullarına bakınız.

DİKKAT!

KAZANAN ADAYLAR İÇİN PROGRAMIMIZDA DERSLERE DEVAM ZORUNLULUĞU BULUNMAKTADIR!

Adres:

Çukurova Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Mediko Sosyal Binası Giriş Kat. A/Blok

01330 Sarıçam

Adana – TÜRKİYE

Tel: 0322 338 6078

Fax: 0322 338 6298

E-Posta: sagbile@cu.edu.tr

saglikbile@gmail.com

 

Programa Giriş Esasları

TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Medikal Fizik Anabilim Dalı’ndaki Sağlık Fiziği Programına yapılacak Tezli Yüksek Lisans başvurularında, başvuran adayların, Fen-Edebiyat veya Mühendislik Fakültelerinin Fizik Lisans, Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Nükleer Enerji Mühendisliği ve/veya Nükleer Fizik Mühendisliği Bölümlerinden mezun olmaları veya Mühendislik Fakültelerinin Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği veya Makine Mühendisliği Bölümlerinden olup Fizik Bölümünde yandal veya çift anadal yaparak mezun  olmaları gerekmektedir.

Yüksek Lisans adaylarının başvuruları Sağlık Bilimleri Enstitüsüne şahsen ve Internet üzerinden yapılacaktır. Başvuru formu internet ortamında onaylandıktan sonra başvurunun kaydedildiğini bildiren bir mesaj ve başvuru numarası ekrana gelecektir. Başvurunun tamamlanmış olması için başvuru belgelerinin eksiksiz bir şekilde ve başvuru tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne şahsen elden (Ç.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Binası 01330 Adana) teslim edilmesi gerekmektedir. Eksik veya gecikmiş başvurular işleme alınmayacaktır.

Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı Medikal Fizik Anabilim Dalı Sağlık Fiziği Programına Başvuru Ön Koşulları web sayfasında belirtilmektedir.(http://sbe.cu.edu.tr/DuyuruDetay.asp?HaberId=120).

Bu programa başvuracak adaylarda en az 70 ALES puanı, en az 50 YDS puanı olması veya Çukurova Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nun açacağı Yüksek Lisans İngilizce Dil Yeterlilik sınav notunun en az 50 alması; en az 2.6 Genel Not Ortalaması zorunluluğu bulunmaktadır. Belirtilen koşulların sağlanmasından başvuruda bulunan aday sorumludur.

a)   Başvurular, evraklar incelendikten sonra Medikal Fizik Anabilim Dalı tarafından değerlendirmeye alınacaktır. Başvuru yapan aday, başvuru yaptığı Medikal Fizik Anabilim Dalının ölçütlerini karşılayan evrakları eksiksiz olarak Sağlık Bilimleri Enstitüsüne teslim etmekle yükümlüdür. Eksik ya da Anabilim Dalının ölçütlerini karşılamayan belgelerle yapılan başvurular değerlendirmenin hangi aşamasında olursa olsun değerlendirme dışı bırakılır.

 

Başvuru Süreci

Sağlık Bilimler Enstitüsüne bağlı Anabilim Dallarına yapılacak başvurularda Online Başvuru Formu internet üzerinden doldurulmaktadır. Başvuru yapabilmek için geçerli bir e-posta adresinizin olması gerekmektedir.

 

İnternet üzerinden lisansüstü programlara başvuru yapmak için web sayfasında öğrenci, formlar kısmında “BAŞVURU FORMU” doldurulmalıdır.  Başvurunuzu Sağlık Bilimleri Enstitüsüne şahsen yapabilmek için başvuru numarası gereklidir. Başvurunuzu internet ortamında yaptıktan sonra sayfa üzerinde belirecek başvuru numarasıyla Enstitüye gidilir. Bu numara mutlaka muhafaza edilmelidir.

 

Başvuru Tarihleri

 

Güz Dönemi ve Bahar Dönemi için başvuruların başlama tarihi Web sayfasında belirtilmiştir. Başvuru Ücretsizdir.

 

Sınav Tarihi, Yeri ve Saati

Sınav Tarihi, Sınav Yeri ve Saati Web sayfasında yayınlanacaktır

İngilizce Yeterlilik Sınavları

Sağlık Fiziği Tezli Lisansüstü başvuruları sırasında İngilizce Yeterlik Sınav sonuçlarının sunulması zorunludur.

Başvuruda bulunabilmeniz için Ç.Ü. tarafından kabul edilen İngilizce yeterlik sınavlarından YDS’den en az 50 puan almış olmanız veya Çukurova Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nun açacağı Yüksek Lisans İngilizce Dil Yeterlilik sınavından en az 50 puan almanız veya  KPDS, ETS tarafından verilen TOEFL IBT (veya TOEFL PBT+TWE) ve British Council tarafından verilen IELTS sınavlarından birine girmiş olmanız ve eşdeğer puanı alarak başvuru yapacağınız programın koşulunu sağlamış olmanız gerekmektedir. İngilizce yeterlik sınavlarına ilişkin bilgileri ve puanınızı form üzerinde ilgili alan(lar)a yazılır. Sonuç belgesinin aslı veya noter tasdikli kopyası başvuru evrakına eklenir.

Başvuru tarihi itibariyle sınav sonuç belgelerinin geçerli olmasına dikkat edilmelidir.

  

Yüksek Lisans Sınavları

Sağlık Fiziği Tezli Yüksek Lisans programına başvuruda bulunabilmeniz için “ALES”, veya “GRE Genel” sınavlarından birine girmiş ve gerekli 70 minimum puanı almış olmanız gerekmektedir. Anabilim Dalının kabul ettiği sınav türleri ve minimum puanlar Başvuru Koşulları bölümünde ALES asgari 70 standart puanı gerekliliği yer almaktadır. Noter tasdikli sonuç belgenizi başvuru evrakına ekleyiniz.

Kasım 2016′den itibaren ALES belgelerinin geçerlilik süresi 5 yıldır. GRE ve GMAT belgelerinin geçerlik süresi 5 yıldır. Bu nedenle, başvuru tarihi itibariyle sınav sonuç belgelerinin geçerli olmasına dikkat edilmelidir.

Referans Mektubu

Başvuru için iki adet referans mektubu gerekmektedir. Söz konusu mektupları; halen lisans son dönem öğrencisi veya mezun durumda olup, Yüksek Lisans programı için başvuruyorsanız, en fazla ders aldığınız iki öğretim üyesinden alabilirsiniz. Başvuracağınız bölümün referans mektubu ile ilgili ön koşulunu Başvuru Koşulları ‘ndan öğreniniz.

Temin edeceğiniz zarfın sol üst köşesine adınızı ve başvurduğunuz programı yazarak, zarfı referans verecek kişiye veriniz. İçine referans mektubu konmuş, kapalı ve arka kapağı referans veren tarafından imzalanmış zarf(lar)ı başvuru formuna ekleyiniz.

Referans mektubunu alacağınız kişi mektubu direk Enstitüye göndermeyi talep edebilir. Bu durumda başvurunuzun gecikmemesi için ilgili kişiyi başvuru tarihleri hakkında bilgilendirip referans mektubunuzun zamanında gelmesini sağlayınız. Doğabilecek gecikmelerden Enstitümüz sorumlu değildir.

Not Çizelgesi (Transkript)

Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Sağlık Fiziği Anabilim Dalına yapılan başvurularda okul ya da noter onaylı Not Çizelgesi/transkript istenmektedir. Fotokopi yoluyla çoğaltılmış not çizelgeleri kabul edilmemektedir.

Enstitü veya Öğrenci İşleri Çukurova Üniversitesi dışındaki üniversitelerin not çizelgelerini onaylamamaktadır.(Not: Enstitümüzde herhangi bir “Aslı Gibidir” işlemi yapılmamaktadır.)

 

 Birden Fazla Programa Başvuru

Çukurova Üniversitesi’nde birden fazla lisansüstü programa başvurmayı düşünüyorsanız, her bir program için ayrı başvuru evrakı hazırlamalısınız.

Online Başvuru için Gerekli Belgeler

Aşağıda belirtilen belgeler başvuru için istenen belgelerdir. Sağlık Fiziği Yüksek Lisans Programına kabul edilen öğrencilerin “Evrak teslimi” kesin kayıt tarihlerinde, Öğrenci İşleri Birimi tarafından istenen belgeleri tekrar hazırlayarak teslim etmeleri gerekmektedir.

1. Başvuru Formu: İnternetten alınan çıktının üzerine bir adet fotoğraf yapıştırılarak teslim edilen formdur.

2. Not Çizelgesi/Transkript: Okul ya da noter onaylı olmalıdır.

3. ALES/GRE sonuç belgesi. Orijinal sonuç belgesine başvuru sırasında ihtiyaç yoktur. Sınav sonucunu gösteren internet çıktısı veya sonuç belgesinin noter tasdikli fotokopisi yeterlidir.

4. İngilizce Yeterlilik Sınav sonuç belgesi. Orijinal sonuç belgesine başvuru sırasında sunulamıyorsa, sınav sonucunu gösteren internet çıktısı veya sonuç belgesinin noter tasdikli fotokopisi yeterlidir.

5. Başvuru sırasında mezun durumunda olmayan fakat sınava gireceği tarihte mezun durumunda olacak adayın bu durumu kanıtlayıcı okul onaylı belgeyi sunması gerekmektedir.

6. 2 Adet Referans Mektubu: Medikal Fizik Anabilim Dalı tarafından istenmektedir. Lütfen Başvuru Koşullarına bakınız.

Başvuru Belgelerinin Sağlık Bilimleri Enstitüsüne Teslim Edilmesi

Başvuru belgelerinizin, değerlendirme öncesi veya sonrasında iadesi mümkün olmadığından, başvuru sırasında; ALES/GRE, İYS/ TOEFL veya eşdeğeri sınav başvuru ya da sonuç belgelerinizin veya gerek gördüğünüz diğer belgelerin orijinallerini veya onaylı kopyalarını muhafaza etmeniz, başvuruyu bu belgelerin noter tasdikli kopyaları ile yapmanız sizin için yararlı olacaktır. Not Çizelgesi/transkriptlerin ise orijinal olması gerekmektedir.

Başvuru için başvuru formunun son kopyasının bir çıktısı ve gerekli tüm belgeleri A4 boy bir zarf içinde ve zarfın sol üst köşesine adınızı, başvurduğunuz programı, aday numaranızı (Başvuru Formu üzerindeki başvuru numarası ) ve zarfın içerdiği belgeleri belirterek Sağlık Bilimleri Enstitüsüne elden iletmeniz gerekmektedir. Bu şekilde iletilmeyen belgeler için sorumluluk kabul edilmeyeceğini unutmayınız.

Mülakat sınavına katılacak aday listeleri ve mülakat saatleri hakkındaki sorularınız için başvurduğunuz bölümlerin web sitelerini kontrol etmeniz gerekmektedir. (Mülakatlarla ilgili diğer sorularınız için başvurduğunuz bölümle iletişime geçmeniz gerekmektedir.)

Sağlık Fiziği Yüksek Lisans Programı başvurularının sonuçları adaylara Sağlık Bilimleri Enstitüsüne asılacak listeyle ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü web sitesinde ilan edilecektir. Lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilerin evrak teslim tarihleri Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü web sayfasında Akademik Takvime göre  olmaktadır.

DİKKAT!

KAZANAN ADAYLAR İÇİN PROGRAMIMIZDA DERSLERE DEVAM ZORUNLULUĞU BULUNMAKTADIR!

Adres:

Çukurova Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Mediko Sosyal Binası A/blok Giriş kat.

01330 Sarıçam

Adana – TÜRKİYE

Tel: 0322 338 6078

Fax: 0322 338 6298

E-Posta: sagbile@cu.edu.tr

saglikbile@gmail.com